Hasznos tippek

Euro lottó - Eurojackpot

Az Euro lottó megnevezés tulajdonképpen az Eurojackpot lottójátékra értendő, viszont többen használják az Euro lottó megnevezést, így én is így fogok hivatkozni rá ebben a blogbejegyzésben, miközben az alábbi kérdésekre keresem a válaszokat:

  • Mi az az Euro lottó és hol találkozhatunk vele?
  • Milyen lehetőségeket kínál?
  • Mi az eredettörténete a lottózásnak? 
  • Mi az Euro lottó története?
  • Minek köszönheti népszerűségét az Euro lottó?
  • Mik a feltételei, kikötései és játékszabályai?
  • Minek köszönheti a lottózás mai napig tartó töretlen sikerét?

Tarts velem, fedezzük fel a lottó, azon belül is az Euro lottó világát együtt!

Az Euro lottó meghatározása és elterjedtsége

Az Euro lottó egy nemzetközi játék, melyet számtalan európai országban játszanak, tehát az egyik legnagyobb és legnépszerűbb lottójáték a kontinensen. 2004-ben startolt, töretlen sikernek örvendve azóta is, leginkább a tekintélyes jackpot nyeremények és egyéb felcsigázó nyerési lehetőségei miatt. Ehhez a sikerhez továbbá a pán-európai érzés is hozzájárult, mert az Euro lottó erősíti a különböző európai országok közötti összetartozás-érzést. 

Az évek során rengetegen lettek milliomosok a játéknak köszönhetően, ami egyre több embert buzdított fel arra, hogy kipróbálja szerencséjét. Több ezrek számára az Euro lottó roppant kedvelt elfoglaltság, már csak maga a játék izgalma és a nagy nyereményről való álmodozás miatt is, hiszen a nyerési esélyek meglehetősen alacsonyak. 

Az Euro lottóban rejtőző lehetőségek

A túlnyomó többség számára a hatalmas nyeremények elnyerésének lehetőségét jelenti. A nyerési alapok azért is olyan magasak, mert több ország is részt vesz a játékban (pl. az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Belgium, Ausztria, Luxemburg, Svájc stb.), melyek összegyűjtik forrásaikat, ezért olyan jelentős az így keletkezett összeg. 

lottó, lotto, euro lotto

Legjelentősebb nyereménye a jackpot. Ez adott minimumról indul, és folyamatosan növekszik. Minél több sorsoláson fordul át, az összeg annál nagyobbá válik, így bizonyos idő elteltével akkorára hízik, hogy amikor elnyeri valaki, annak egy csapásra megváltozik az élete. A nyeremények értéke csak még inkább felértékelődik, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb európai országban 760-1140 Ft (ami 2-3 euronak felel meg) közé esik egy szelvény ára. A jegyeket online is meg lehet vásárolni lottószelvények árusítására feljogosított weboldalakon keresztül, vagy személyesen is be lehet szerezni őket ugyanilyen joghatóságú boltokban.

A sorsolásokat átlagosan hetente kétszer tartják, leggyakrabban kedden és pénteken. Minden sorsolás során véletlenszerűen választott számokat húznak ki. Időközönként különleges húzások is vannak, melyek által még nagyobb jackpotot és további nagyvonalú nyereményeket lehet hazavinni. A játékban való részvételhez a játékosnak két különböző mezőből kell Euro lottó nyerőszámok kiválasztását megtennie: 5 fő számot abból a nagyobb mezőből, ahol a számok 1-től 50-ig terjednek, és 2 Lucky Star számot a különálló kisebb mezőből, amely csak 1-től 12-ig terjed. 

A jackpot mellett más nyereményeket is felkínál, melyek értéke ahhoz mérten változik, hogy hány számot sikerült helyesen eltalálnia a játékosnak a szelvényen. Így alacsonyabb kategóriás nyereményeket az is el tud nyerni, aki csak néhány számot talált el, ez szintén hozzájárul a játék népszerűségéhez.

A lottózás eredettörténete

A lottózás történelme meglehetősen terjedelmes, több ezer éves múltra tekint vissza, ugyanis számtalan kultúrában és társadalomban kiemelkedő szerepe volt, változatos okok miatt. 

  1. Antik eredet: a legkorábbi dokumentálható lottózás Kínában zajlott, elsődleges célja az volt, hogy a nagyobb építkezési költségeket fedezhessék vele, például a Kínai nagy falat. 
  2. A Római Birodalomban hasonló okokból indult el a lottózás, ebből nyertek bevételt a közmunkákhoz és infrastrukturális projektekhez. A díjak legtöbbször pénzből, rabszolgákból és egyéb értékes dolgokból álltak.
  3. A reneszánsz kor alatt a lottózás népszerűsége jelentősen megugrott Európában. Egyre több ország indította el a lottózás hagyományát azzal a fő céllal, hogy megteremtse az anyagi alapot építkezésekhez, erődök építéséhez és egyéb közösségi szükségletekhez. Híres, ekkor megalapult lottó a Királyi Lottó Franciaországban és az Angol Állami Lottó az Egyesült Királyságban. 
  4. A lottózás az amerikai kolóniák anyagi finanszírozásában is szerepet játszott. A 18. században a lottózásból származó bevételeket még leginkább arra használták, hogy közintézményeket, például iskolákat és templomokat tartsanak fent. Ismert közéleti egyéniségek is részt vettek abban, hogy a játék közhasznú legyen, köztük Benjamin Franklin is. 
  5. A 19. századi Egyesült Államok nagy részében a lottózás népszerűsége csökkent, valamint törvényességét is kezdték megkérdőjelezni, mert egyre több ember kezdte úgy vélni, hogy a lottózás valójában csak okot szolgáltat a csaláshoz és korrupcióhoz. Ennek ellenére nem sikerült gyökerestől eltávolítani a lottózást a rendszerből, ám leginkább már csak jótékonysági célokra használták. 
  6. A 20. században néhány ország és állam újra elkezdte felmelegíteni a lakosság és a játék közötti viszonyt mint bevételszerzési eszközt. Ez ahhoz vezetett, hogy államilag finanszírozott lottózási rendszerek alakultak ki, melyek a világ több részén is mai napig léteznek.
  7. Napjainkban a lottózás széles körben elterjedt és sok formája létezik, beleértve a kaparós sorsjegyeket, a napi sorsolásokat, és a nagy jackpot-nyereményes játékokat is, mint amilyen a Powerball és a Mega Millions az Egyesült Államokban. A különféle államok gyakran kísérik figyelemmel, és szabályozzák ezeket a játékokat, hogy biztosítsák az igazságosságukat és átláthatóságukat. 

A lottózás sokat fejlődött az idők során, ezáltal célja tűlnőtt azon, hogy csak közprojekteket finanszírozzon. Sok esetben szórakozásként tekintenek rá, mert a jackpot által kínált nagyvonalú összeg elképesztően népszerűvé tette, több millió ember játszik annak reményében, hogy elnyerheti. Fontos viszont megjegyezni, hogy a lottózás a szerencsejáték egyik fajtája, és az esélye annak, hogy jelentős nyereményt nyerjünk roppant alacsony, így arra ösztökéllek, hogy felelősségteljesen játssz. 

Az Euro lottó létrejötte és kialakulási folyamata

Az eredetileg EuroMillionsnak, de barátilag csak Euro lottónak nevezett játék hivatalosan 2004. február 7.-én lett útjára indítva. Eredete a különböző európai országok nemzeti lottóüzemeltetői és szervezői közötti megbeszélésekre vezethető vissza. Az alapötlet egy olyan nagy, több országra kiterjedő lottójáték létrehozása volt, amely jelentős jackpot nyereményeket kínál, továbbá előmozdítja az európai nemzetek közötti együttműködést. 

  1. A nemzetközi európai lottó fogalma először az 1990-es években merült fel. Az európai országok hazai lottóüzemeltetői felismerték a játékban rejlő lehetőségeket, hogy hogyan tudnák tovább fokozni az izgalmakat, és növelni a szelvényeladásokból származó bevételeket.
  2. A projekt együttműködést igényelt több európai ország között, így elindultak a tárgyalások a játék szabályai, díjszabásai és működési részleteinek meghatározásával kapcsolatban. A tárgyalások éveken át tartottak, mire sikerült megállapodásra jutniuk.
  3. Az Euro lottó alapító tagjai a következő országok lottóüzemeltetőiből kerültek ki: Egyesült Királyság (Camelot), Franciaország (La Française des Jeux) és Spanyolország (Loterías y Apuestas del Estado). Ahogy teltek az évek, egyre több ország csatlakozott a kezdeményezéshez.
  4. Felavató sorsolás: a legelső Euro lottó sorsolásra 2004. február 13.-án került sor, ebben még csak a három alapító ország vett részt. A felavatás jól sikerült, azonnali sikert aratott, s nagyszámú játékost vonzott be.
  5. Terjedés: a hatalmas siker felbátorított más európai országokat is arra, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, így a játék hatósugara hamarosan egész Európára kiterjedt. A felavató sorsolás után csatlakozó országok között szerepelt Portugália, Belgium, Írország, Svájc, Luxemburg, Ausztria és még sokan mások is.
  6. Az Euro lottó sikeréhez és gyors elterjedéséhez sokat tett a bőkezű jackpot-nyeremény, illetve a gyakori átfordulások. A jackpot jelentős összegekre felhízhat, mivel az egyes résztvevő országok szelvényeladásainak egy része a nyereményalaphoz járul hozzá. 
  7. Hogy javítsa a játékosok élményét, és nagyobb jackpotokat hozhasson létre, az Euro lottó sokat változott lassan 20 éves fennállása során. Bevezették a különleges sorsolásokat, valamint különféle eseményeket hoztak létre a mérföldkövek megünnepléséhez. Mindkettő esetében szélesítették a nyereménykínálatot, valamint növelték a nyeremények összegét. 

Az Euro lottó népszerűségének gyökerei

Ma az Euro lottó töretlenül az egyik legjelenősebb és -elterjedtebb lottójáték Európában, s résztvevők milliói reménykednek hétről hétre a több millió eurós jackpot megnyerésében.  Sikere több európai ország közös erőfeszítésének köszönhető, annak az elkötelezettségüknek, hogy izgalmas, potenciálisan életet megváltoztató lottózási élményt nyújtsanak minden 18. életévét betöltött játékosnak a kontinensen. 

Feltételek, kikötések és játékszabályok az Euro lottó kapcsán

Attól függően, hogy melyik országból játsszuk az Euro lóttót, változhatnak a felhasználási feltételek, mivel egy nemzetközi lottójátékról van szó, amelyben a részt vevő országok mindegyike saját szabályokkal, előírásokkal rendelkezik. Emellett természetesen általános feltételek is vannak, amelyek minden résztvevő ország lakosaira vonatkoznak. Továbbá az Euro lottó speciális szabályokkal és játékmenettel is rendelkezik, de az alapszabályok általában egységesek. 

  • Ahhoz, hogy jogosult legyél a játékban való részvételhez, a 18. életéved be kell legyen töltve. Azokban az országokban, ahol a legális kor eltér ettől, ott azt a korord kell betöltve legyen a játék megkezdéséhez. 
  • Szelvényeket személyesen a hivatalos kereskedőknél, online pedig a hivatalos lottóoldalakon vagy mobilalkalmazáson keresztül vásárolhatsz – az országodtól függ, hogy a felsorolt lehetőségek közül melyik érhető el számodra. A szelvények ára és a szelvényvásárlási határidő országonként eltérő lehet. 
  • Te vagy felelős a szelvényed pontosságának ellenőrzéséért, beleértve a kiválasztott számokat és a sorsolás dátumát.
  • A sorsolásokat általában hetente kétszer tartják, de hogy mely napokon, az országonként változhat. Résztvevőként ellenőrizned kell a saját helyszínedre vonatkozó sorsolási ütemtervet. 
  • Az Euro lottó nyerőszámok esetében 5 fő számot kell kiválasztanod abból a tartományból, amelynek számozása 1-től 50-ig tart. A 2 Lucky Star számot az 1-től 12-ig számozott mezőből lehet kiválasztani. 
  • Az Euro lottó különböző nyereményszinteket kínál a különböző számkombinációkért, beleszámítva a jackpotot is, amelyet csak akkor lehet megnyerni, ha mind az 5 fő és mind a 2 Lucky Star számot eltalálod.
  • Ha egy sorsolás alkalmával nem nyeri meg senki a jackpotot, az rendszerint átkerül a következő sorsolásra, még nagyobbá növelve annak főnyereményét.
  • A nyertesnek meghatározott időn belül kell jelentkeznie nyereményéért, ez az idő országonként eltérhet. Az időben át nem vett nyeremények elveszhetnek
  • A nyereményekre az adott országtól és annak adótörvényeitől függően adók, egyéb levonások vonatkozhatnak, így elengedhetetlen a nyertes számára, hogy tisztában legyen adózási kötelezettségeivel. 
  • Az Euro lottó felelősségteljes játékra buzdít. Minden játékosnak tisztában kell lennie a kockázatokkal, és anyagi lehetőségeihez mérten kell játszania. Vannak olyan lottószervezetek, amelyek forrásokat biztosítanak a felelős játékhoz. 
  • Minden országnak saját speciális szabályai és előírásai vannak az Euro lottóval kapcsolatosan. Ezen szabályok és előírások tartalmazzák a részleteket a szelvények értékesítésével, a nyeremények elosztásával és egyéb információkkal kapcsolatban. 

Ha szeretnél játszani, érdemes rendszeresen látogatni az EuroMillions hivatalos weboldalát, hogy ne maradj le a legfrissebb és az országspecifikus feltételekről, illetve a weboldalon keresztül tudsz kapcsolatba lépni az országod illetékes lottószervezetével is. Az Euro lottó számok e heti sorát is megnézheted ezen a felületen. 

Továbbá őrizd meg a szelvényedet is, mert ha nyersz, igazolnod kell vele a nyereményedet. Az Euro lottó számok e heti listáját érdemes visszanézni is, akár több hétre visszamenőleg, hiszen ezek is meginspirálhatnak abban, hogy milyen számokat érdemes megjátszanod legközelebb.

Az örökzöld lottózás

Most, hogy az Euro lottó eredetét és szabályait dióhéjban átnéztük, érdemes még néhány szót ejteni arról, hogy minek köszönhetően őrizte meg sikerességét a több ezer évvel ezelőtt elindított lottózási hagyomány. Csak néhányat említve a teljesség igénye nélkül:

  • Az esély az életet megváltozató nyereményhez rengeteg embert motivál, hiszen anyagi függetlenséget, hitelek kifizetését, álmok megvalósítását hordozza magában. 
  • A szelvények olcsóak, a játék egyszerű, és bárki játszhat, aki elérte a felnőtt életkort.
  • Szórakoztatás: a számok kiválasztásának, a sorsolásnak az izgalma, a jackpot megnyerésének elképzelése.
  • Közösségi élmény: a játékosok részt vehetek irodai totókban, vagy vásárolhatnak szelvényeket családtagjaikkal és barátaikkal. Mindez a bajtársiasság és közös izgalom érzését kelti. 
  • Filantrópia: a bevételek egy részét különböző közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, infrastruktúra) finanszírozására fordítják, így egyes játékosok érezhetik azt, hogy részvételük ezáltal közvetve gyarapítja a közjavakat.

További nem elhanyagolható okok, melyek növelik a lottózás elterjedését és sikerét: hagyomány, kulturális faktorok, marketing és reklám, másodlagos nyeremények, eszképizmus. Összefoglalva tehát, a lottó tartós népszerűsége több tényezőnek köszönhető. Bár a lottózás jelentős nyeremények lehetőségét kínálja, fontos, hogy felelősségteljesen játsszunk, azzal a tudattal, hogy a nyerés esélye szerfelett alacsony. Végső soron a lottó továbbra is a szórakozás egyik formája és az izgalom alkalmi forrása marad sok ember számára világszerte. 

Frissítve:
– Kovács Márton
Andreea Radu

Kovács Márton

Content-Editor – lottonyeroszamok.com

Kovács Márton 35 éves, a lottójátékok szerelmeseként kezdte, aztán hamar rájött, hogy élményeit, tapasztalatait nagyon szívesen osztaná meg másokkal is.