Hasznos tippek

Totó - Szerencsejáték majdnem 80 éve!

Szereted a futballt és a szerencsejátékokat? Szoktál sportfogadásokat tenni? Ha igen, akkor bizonyára hallottál már a Totó lottó játékról, talán már próbáltad is. Ha nem, akkor lehet pont azért vagy itt, hogy elmerülj a témában, mert valaki mesélt róla, és felkeltette az érdeklődésedet. Bármely csapatot is erősítsd, a cikkem mindenképpen a javadat fogja szolgálni, hiszen széleskörű tájékoztatás szeretnék nyújtani erről a szórakoztató játékról. Az alábbi témákat fogom ériteni:

  • meghatározása, lĂ©nyege,
  • nemzetközi Ă©s hazai alakulástörtĂ©nete,
  • szabályai, a fogadás összeállĂ­tásának menete,
  • TotĂł eredmĂ©nyek, TotĂł nyeremĂ©nyek, TotĂł rĂ©szeredmĂ©nyek, halmozĂłdás,
  • index, költsĂ©gek, TotĂł tippek, a legfrisebb TotĂł tippek,
  • játĂ©klegek, Ă©rdekessĂ©gek (pl. lottĂłszámokkal összehasonlĂ­tás),
  • meccsek összeállĂ­tása, erre vonatkozĂł szabályok,
  • TotĂł Klub Ă©s Teki TotĂł,
  • kĂĽlönbsĂ©gek TotĂł Ă©s Tippmix között,
  • felhasználási feltĂ©telek,
  • a TotĂł lottĂł jövĹ‘je.

Totó: mi a lényege? Hogyan lehet meghatározni?

A TotĂł állami engedĂ©lyezĂ©ssel működĹ‘ szerencsejátĂ©k, melyet állami intĂ©zmĂ©ny, a SzerencsejátĂ©k Zrt. szervez. Ez az intĂ©zmĂ©ny az Ă©ppen aktuális heti TotĂł meccsek összeállĂ­tásával, illetve a fogadások lebonyolĂ­tásával foglalkoznak. Valamint a friss TotĂł nyeremĂ©nyeket, friss TotĂł eredmĂ©nyeket, TotĂł rĂ©szeredmĂ©nyeket, a legfrissebb TotĂł tippek Ă©s a korábbi TotĂł eredmĂ©nyek listáját, a legfrissebb TotĂł tippek a játĂ©kosok ajánlataival fĂĽlet, továbbá TotĂł tippek, elemzĂ©sek rĂ©szt is találsz náluk. 

Röviden: a TotĂł egy államilag támogatott sportfogadási játĂ©k. Keretein belĂĽl csak labdarugĂł meccsekre tudsz fogadni, Ă©s 13+1 mĂ©rkĹ‘zĂ©s vĂ©gkimenetelĂ©t tippelheted meg. 

Mi az egyetemes és hazai története a Totó játéknak?

A legkorábbi szelvĂ©ny, amit labdarugĂł mĂ©rkĹ‘zĂ©sre vonatkozĂł fogadáshoz használtak, 1921-ben lett dokumentálva Angliában. MĂ©gis SvĂ©dország adott EurĂłpában elĹ‘ször hivatalos engedĂ©lyt a TotĂł megszervezĂ©sĂ©re, 1934-ben. InnentĹ‘l kezdve futĂłtűzkĂ©nt terjedt vĂ©gig a játĂ©k a kontinensen, Ă©vrĹ‘l Ă©vre több ország adott állami engedĂ©lyt rá. Magyarországon 1947-ben lett engedĂ©lyezve. 

totĂł lottĂł

A magyarországi engedélyezés oka az 1948-as londoni olimpia volt, mert a szelvények eladásának bevételéből az állam az olimpiai játékokra való felkészülést, illetve a részvételi költségeket szerette volna fedezni. A játék megszervezése néhány hét alatt lezajlott, így a magyar lakosság igen hamar igénybe tudta venni, ezt a Magyarországon akkor még újdonságnak számító szolgáltatást. Kezdetben csak 12 fő- és 4 pótmérkőzés végeredményeire lehetett fogadni, illetve egy Totó szelvénnyel csak egy tippsort tudtak beküldeni a játékosok. Három nyerési kategória volt, 12, 11 vagy 10 találattal nyerhettek.

Az 1950-es években sok fejlődésen ment át a Totó, meglehetősen gyorsan, a népes érdeklődés nyomására. Ebben az évtizedben jelent meg többek között a négyhasábos szelvény, a totókirendeltségek országszerte, és az első totókulcs-kiadvány is. 1964-ben érte el mai napig többé-kevésbé változatlan formáját a játék, hiszen ebben az évben játszottak utoljára a 12 főmérkőzéses fogadási formával. Innentől kezdve már a 13+1 mérkőzéses Totó dívott.

A szelvényeket 1996-ig kézzel dolgozták fel, 1997 eleje óta már csak gépi fogadásokra van lehetőség.

Mik a Totó szabályai, és hogyan kell összeállítani egy fogadást?

Az eddigiekből megtudtad, hogy a Totó a sportfogadás egyik különleges formája a szerencsejáték-világban. Azért különleges, mert csak végkimenetelekre és futballmeccsekre lehet fogadni vele. A Szerencsejáték Zrt. tesz minden héten közzé fogadási ajánlatokat, ezekben összesen 18 mérkőzés szerepel, amiből 13+1 kimenetelét tudod megtippelni. A Totó eredmények friss nyerőszámait is meg tudod nézni a SzeerencseZrt. felületén.

Három fajta végkimenetel lehetséges:

  • 1 = hazai csapat gyĹ‘zelme,
  • X = döntetlen,
  • 2 = vendĂ©csapat gyĹ‘zelme.

Akkor nyersz, ha oszloponkĂ©nt minimum 10 mĂ©rkĹ‘zĂ©snek eltalálod a vĂ©geredmĂ©nyĂ©t. A szelvĂ©nyed akkor számĂ­t telitalálatosnak, ha mind a 14 meccs vĂ©gkimenetelĂ©t helyesen találod el. A számokat megválaszthatod a kedvenceid alapján, vagy gyorstippet is kĂ©rhetsz. 

A játékot kombinációs módban is tudod játszani. Ha ezt választod, akkor a fenti három lehetőségből többet is megjelölhetsz, vagyis két- és háromesélyes fogadásokat is tudsz kötni. A szelvényedet interneten is össze tudod állítani a Szerencsejáték Zrt. Totó honlapján, az Okoslottó alkalmazásukkal SMS lottóként, vagy egy lottózóban is. Az internetes szelvény összeállításához részletes leírást találsz a Szerencsejáték Zrt.-nél.

Ugyancsak náluk fogadási ajánlatokat is találsz, melyek 13+1 mérkőzést és 4 pótmértkőzést tartalmaznak. Ez egy heti összes ajánlat, mely általában már hétfőnként megjelenik, viszont egyszerre csak egy forduló mérkőzéseire tudsz fogadni. Ezeket a hivatalos ajánlatokat megtalálod a Totó játék oldalán, a Szerencsejáték Zrt. kiadványában (Szerencsemix), a lottózókban, és még néhány napilapban is. Ugyanezeken a helyeken megleled a friss totó nyeremények listáját is.

A mĂ©rkĹ‘zĂ©sek hivatalos eredmĂ©nyei alapján a tippsorod pontozásra kerĂĽl, azokat a tippeket is beszámolva, amelyeket a törölt mĂ©rkĹ‘zĂ©sekre tettĂ©l meg. A pontozást az alapján számolják, hogy mennyi esĂ©llyel, melyik helyre tippeltĂ©l adott mĂ©rkĹ‘zĂ©snĂ©l, illetve a +1 mĂ©rkĹ‘zĂ©st csak akkor számolják, ha a másik 13 mĂ©rkĹ‘zĂ©s mindegyikĂ©nĂ©l kaptál pontot. Legalább 10 találat esetĂ©n járnak pluszpontok. Értelemszerűen minĂ©l több szelvĂ©nyt kĂĽldesz be, annál nagyobb az esĂ©lyed arra, hogy bekaszáld a nyeremĂ©nyt. 

Totó eredmények, nyeremények és halmozódás

A TotĂł eredmĂ©nyek friss listáját mindig a játĂ©kidĹ‘legvĂ©gĂ©n állapĂ­tják meg, kivĂ©ve akkor, ha van kĂĽlön megjelölĂ©s arra, hogy már az elsĹ‘ fĂ©lidĹ‘ben is lesz eredmĂ©nymegállapĂ­tás. Törölt mĂ©rkĹ‘zĂ©s esetĂ©n a legelsĹ‘ pĂłtmĂ©rkĹ‘zĂ©s kerĂĽl a helyĂ©re, több törlĂ©s esetĂ©n pedig a legkisebb sorszámĂş pĂłt kerĂĽl a legkorábban törölt helyĂ©re. 

Ahhoz, hogy bármilyen nyeremĂ©nyösszeget szerezz, legalább 10 találatodnak kell lennie. A nyeremĂ©ny nem csak a fĹ‘nyeremĂ©nyt jelenti, hanem 11, 12, 13-as találatok esetĂ©ben is nyerhetsz. Az Ă©rtĂ©k változĂł, az Ă©ppen aktuális várhatĂł friss TotĂł nyeremĂ©nyek nettĂł összegĂ©t a SzerencsejátĂ©k Zrt. oldalán találod meg. 

A halmozódás akkor lép érvényben, ha adott heti fordulóban nincs telitalálatos – vagyis 13+1 – szelvény. Így a főnyeremény hozzáadódik a következő heti forduló főnyereményéhez, ahogy az Euro lottó jackpotjának esetében is, viszont itt csak egy évig tarthat ez a halmozódás. Ha az év lejártával még mindig nem vitték el a felhalmozott összeget, akkor azt elosztják a többi nyertes között. Valamint nem csak a telitalálat nyerhető összege halmozódik, hanem a 10, 11, 12 és 13-as találatoké is. A Totó eredmények friss számai mindig váltakoznak.

Totó index, Totó tippek, esélyek és költségek

A Totó index részletes leírását és áttekintését megtalálod a Szerencsejáték Zrt. honlapján PDF-formátumban. Az index segítségedre lehet a későbbiekben a szelvényeid megrakása során, és a fogadásaid megtételében. Információkat találhatsz azzal kapcsolatban, hogy mi az a kombinációs fogadás, ha szeretnél még mélyebben elmerülni a témában, vagy a Totó eredmények friss számai alapján is okosodhatsz.

KezdĹ‘ játĂ©koskĂ©nt benne van a pakliban, hogy nem vagy teljesen biztos magadban, Ă©s szeretnĂ©l többet kutakodni a legfrissebb TotĂł tippek kapcsán. Teljesen megĂ©rtem, Ă©n is voltam Ă­gy. Mint már megtudtad, a TotĂł hetekre van osztva, s az Ă©ppen aktuális hĂ©t sportfogadási tippjeit kĂĽlön az erre specializálĂłdott honlapokon, közössĂ©gi oldalakon, vagy ehhez kiszabott fĂłrumokon lelsz tippeket. Ezeket mindet el tudod Ă©rni magyarországi IP-cĂ­mmel. 

A legfrisebb Totó tippek között az egyik leggyakoribb tipp, amivel találkozhatsz az, hogy azáltal tudod növelni a nyerési esélyeidet, ha csak egy vagy két eseményre szavazol a szelvényen, vagy ha olyan eseményeket keresel, ahol csak két végkimeneteli lehetőséget kínál fel a fogadóiroda. Például kétesély, gólszámoknál az alatt/fölött vagy ha mindkét csapat egyszerre szerez gólt, akkor igen/nem. Ha ezek közül választasz, nagyjából 17%-kal nagyobb esélyed lesz eltalálni a végeredményt. A hagyományos három kiemeneteles fogadásnál ez az érték 33%-ra nő, két kimeneteles esetében pedig 50%-ra. A legközelebbi Totó eredmények friss számait átnézve, ezt te is megállapíthatod magadnak.

A TotĂł nem csak az egyszerűsĂ©ge Ă©s szĂłrakoztatási faktora miatt nĂ©pszerű, sokak számára azĂ©rt is vonzĂł, mert nem igĂ©nyel magas befektetĂ©si költsĂ©get. Egy tipposzlop ára 70 Ft, s annyiszor 70 Ft-ot kell fizetned a vĂ©gĂ©n, amennyi oszlopot kitöltöttĂ©l. Fontos tudnod, hogy a szelvĂ©nyed csak akkor Ă©rvĂ©nyes, ha legalább kĂ©t tippsor szerepel rajta. Ezáltal a rĂ©szvĂ©teli dĂ­j minimális összege alapjátĂ©k esetĂ©ben 140 Ft. KombináciĂłs fogadás esetĂ©ben a rĂ©szvĂ©teli dĂ­j az alapjátĂ©kok számának Ă©s az alapdĂ­jnak szorzata. A legfrisebb TotĂł tippek Ă©s a TotĂł rĂ©szeredmĂ©nyek megvizsgálásával könnyebben el tudod dönteni, hogy melyik játĂ©kmĂłd áll közelebb hozzád. 

Játéklegek és érdekességek a Totó játék történetében

A Totó számos rekordot állított fel, sok mérföldkövet ért el, majdhogynem 80 éves fennállása alatt. Ezekből szemezgettem és gyűjtöttem össze néhányat számodra:

  • 1947. oktĂłber 19: ezen a napon volt a legelsĹ‘ TotĂł sorsolás Magyarországon.
  • 1954. oktĂłber 14: amikor mĂ©g csak 12 mĂ©rkĹ‘zĂ©sre lehetett fogadni, vagyis 10 Ă©vvel azelĹ‘tt, hogy elindĂ­tották volna a TotĂł mai 13+1-es formáját, a legnagyobb elnyert telitalálatos összeg 648 789 Ft volt.
  • 1985. ötödik játĂ©khĂ©t: a játĂ©k elindulása Ăłta ezen a hĂ©ten volt a legnagyobb az eladott alapjátĂ©k szelvĂ©nyszám, ugyanis 20 792 350 darabot Ă©rtĂ©kesĂ­tettek az irodák. 
  • 1998: a SzerencsejátĂ©k Zrt. munkájának köszönhetĹ‘en, napjainktĂłl visszafelĂ© haladva egĂ©szen 1998-ig megtalálhatjuk a TotĂł eddigi nyerĹ‘számait, a hetet, a fordulĂłt, a hĂşzás dátumát Ă©s a kĂĽlönbözĹ‘ találatokĂ©rt járĂł nyeremĂ©nyek összegĂ©t. 
  • 2012. január 23: ezen a napon volt az egyetlen sorsoláson – fogadási fordulĂłban – elĂ©rt legtöbb telitalálat, számszerűen 765 darab.
  • 2013. nyolcadik hĂ©t, elsĹ‘ fordulĂł: ekkor Ă©rtĂ©k el az eddigi legnagyobb 13+1-es fĹ‘nyeremĂ©nyt, 57 145 865 Ft-ot vihetett haza a szerencsĂ© nyertes.
  • 2013: ez az Ă©v nem csak a legnagyobb fĹ‘nyeremĂ©ny miatt maradt emlĂ©kezetes a TotĂł törtĂ©netĂ©ben, hanem azĂ©rt is, mert ebben az Ă©vben volt a legtöbb telitalálat, összesen 1 167. 
  • Az is roppant Ă©rdekes, hogy Magyarországon rĂ©gebb Ăłta lĂ©tezik TotĂł, mint tĂ©nyleges lottĂłzás. UtĂłbbi ugyanis csak 1957. március 7.-Ă©n indult el, vagyis 10 Ă©vvel azután, hogy lezajlott az elsĹ‘ TotĂł sorsolás, nem vĂ©letlen tehát, hogy a TotĂł számĂ­tott hosszĂş idĹ‘n keresztĂĽl a legnĂ©pszerűbb szerencsejátĂ©knak hazánkban az Ă–töslottĂł mellett. Bár, tĂ©ny ami tĂ©ny, lottĂłzással nem csak pĂ©nzösszegeket lehetett nyerni, hanem lakásokat, autĂłkat Ă©s egyĂ©b tárgynyeremĂ©nyeket is.

Hogyan állítják össze a meccseket a Totó lottóhoz?

Egy hĂ©ten belĂĽl kĂ©t fordulĂłval rendelkezik a TotĂł, s a TotĂł meccsek listája minden fordulĂłnál változik. Éppen ezĂ©rt a meccsek listájának összeállĂ­tása nem a legegyszerűbb feladat. Azt nem lehet tudni, hogy egy vagy több konkrĂ©t szemĂ©ly vĂ©gzi ezt a feladatot, vagy elĹ‘re megszabott feltĂ©telek szerint a gĂ©p, de itt most nem is ez a lĂ©nyeg. Sokkal Ă©rdekesebb maga a válogatási folyamat, hiszen közvetlenĂĽl befolyásolhatja a legfrisebb TotĂł tippek alakulását, sĹ‘t, akár a TotĂł rĂ©szeredmĂ©nyeket is. 

A Totó meccseket általában aszerint választják ki minden fordulónál, hogy az egyes meccsek mennyire népszerűek és fontosak. A nemzetközi mérkőzések, amelyeket világszerte többen is figyelemmel kísérnek, sokkal nagyobb elsőbbséget élveznek. A mérkőzések prioritizálása a Totó eredmények és Totó nyeremények, valamint Totó részeredmények változatosságát biztosítja.

Magyarországon Ă©s mĂ©g nĂ©hány országban az aktuális listák elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re a hazai esemĂ©nyek is nagy befolyásolĂł tĂ©nyezĹ‘vel bĂ­rnak, gondolok itt pĂ©ldául a fontos sportesemĂ©nyekre. 

TotĂłKlub Ă©s Teki-TotĂł

Még nem Totóztál sosem? Ha az eddig olvasottak meggyőztek abban, hogy nekifuss, és bezsebeld a Totó nyeremények neked járó részét, akkor csatlakozz a TotóKlub lelkes tagjai közé. Mi is ez pontosan?

A honlapnak kĂ©t fĹ‘ pillĂ©re van. EgyfelĹ‘l a SzerencsejátĂ©k Zrt. által megadott listára tudsz tudsz online ezen az oldalon keresztĂĽl is tippelni. MásrĂ©szt segĂ­tsĂ©get is prĂłbálnak nyĂşjtani, emiatt lĂ©trehoztak egy FĂłrumot. Ez egy olyan befogadĂł felĂĽlet, ahol bármifĂ©le TotĂłzással kapcsolatos dolgot meg tudsz valakivel beszĂ©lni. 

A Klub bizonyos mennyiségű szolgáltatást is nyújt még ezek mellett, például hibapontos Totó-kulcsokat is találsz, ami által elég csak az alapvető tippjeidet beírni, aztán beállítod a hibapontot, a rendszer pedig elkészíti neked az oszopokat.

Ha esetleg már szülő vagy, és nagy szenvedélyed a szerencsejátékozás, akkor bizonyára számtalanszor elmagyarázod a lurkóknak, hogy fontos a felelősségteljes játék, és hogy ők sajnos nem játszhatnak ilyesmivel, ameddig be nem töltik a 18-at. Erre nagy valószínűséggel szomorú szemek és bánatos „óóóó...” a válasz. Engedd meg, hogy eláruljak egy jó hírt ezzel kapcsolatban.

Be tudod vonni ebbe a dologba a gyerkĹ‘cöket, mĂ©ghozzá teljesen legális, ártalmatlan mĂłdon. A Graph-Art Kft. számos gyermekĂşjságot kĂ©szĂ­t Ă©s forgalmaz, mint pĂ©ldául a Tappancs, a Tudorka vagy az OkĂ©. 2002-ben előálltak azzal az ötlettel, hogy országos matematikai tanulmányi versenyt indĂ­tanak, ez pedig a Teki-TotĂł lett. 

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek a versenynek nem sok köze van a tényleges Totó szerencsejátékhoz, de arra mindenképpen jó, hogy biztonságos és edukatív módon a gyermeked is elszórakozhasson a számokkal. Nyerés esetén az elnyert díj elfér a Totó nyeremények polcán a családi otthonban.

Miben különbözik a Totó lottó és a Tippmix?

Nem helyes az állítani, hogy a Totó játékot csak a 40 év fölöttiek ismerik, de az már igaz, hogy a fiatalabbak között kevésbé ismert a Totó nyeremények megszerzésének élménye. A Totót nevezhetjük a Tippmix ősapjának, de a hasonlóságok mellett azért vannak alapvetően eltérő dolgok is közöttük. Az alábbi táblázatban összefoglaltam néhány ilyet.

 

Hasonlóságok

Különbségek

TotĂł

  • MindkettĹ‘ sportfogadás.
  • JátszhatĂłak kĂ©zi, gĂ©pi játĂ©kkal vagy gyorstippekkel is.
  • A szolgáltatás olcsĂł. 
  • A mĂ©rkĹ‘zĂ©seket meg lehet nĂ©zni.
  • A szelvĂ©nyt interneten vagy lottĂłzĂłban is fel lehet adni. 
  • A TotĂł szelvĂ©ny esetĂ©ben 13 elĹ‘re kiválasztott meccs vĂ©gkimenetelĂ©bĹ‘l 10-et helyesen kell megtippelni.
  • A nyeremĂ©ny nem fix, az összeg attĂłl fĂĽgg, mennyi nyertes volt a hĂ©ten.
  • Csak futballra tudsz fogadni. 
  • Kötöttebb, nehezebb vele nyerni, de nagyobbak a nyeremĂ©nyek.
  • AlapdĂ­ja 70 Ft.
  • Csak 1x2-es piac van.

Tippmix

  • Te választod ki a mĂ©rkĹ‘zĂ©seket Ă©s, hogy mennyit tippelsz, de csak telitalálat esetĂ©n nyersz.
  • Nem csak focira Ă©s a meccs vĂ©geredmĂ©nyĂ©re lehet tippelni, hanem pĂ©ldául fĂ©lidĹ‘re is.
  • Könnyebb nyerni vele, de alacsonyabbak az elnyerhetĹ‘ összegek.
  • AlapdĂ­ja 200 Ft.
  • Maximum 14 mĂ©rkĹ‘zĂ©sre fogadhatsz.
  • JĂł pár fogadási tĂ­pus rendelkezĂ©sedre áll. 

A Totó felhasználási feltételei

Alapvető feltétel, mint minden más szerencsejáték esetében, hogy a Totó szelvény megvásárlása csak akkor lehetséges, ha betöltötted a 18. életévedet. Az is roppant fontos, hogy mindig legyél tisztában azzal, hogy melyik játékhét és forduló van éppen. 2019 óta minden forduló a formális, előrelátható eredménymegállapítás napját megelőző nap hónapjához és évéhez tartozik. Ez rendszerint megegyezik az aktuális forduló utolsó meccse kezdési idejének napjával.

A meccsek listájának létrehozásával kapcsolatban is vannak szabályok, hogy biztosítani lehessen a valós esélyeket a játékosoknak. A védelmeddel az erre kijelölt hatóság foglalkozik, hogy biztonságban, kényelmesen tudj játszani. Érdemes megnézned ezeket a szabályokat, hogy milyen hatóság rendelkezései alá tartozik az adott szerencsejáték, s hogy milyen feltételek alapján működik. Arra is figyelj oda, hogy a Totó nyeremények összege ne minden esetben csak új szelvények vásárlására menjen el.

A játék jövője

Bár a Totó nyeremények még manapság is meglehetősen keresettek, a Tippmix és az internet elterjedése óta drasztikusan csökkent játékosainak száma. Rengeteg online bukméker iroda és sportfogadási oldal jött létre, melyek szélesebb lehetőségeket kínálnak a Totó mellett a sportok kedvelőinek, ha fogadni szeretnének a mérkőzésekre.

A sportfogadás a legtöbb ember számára csak hobbi és/vagy kikapcsolódási lehetőség, szórakoztató élmény. Viszont sokan játszanak azért is, hogy egy kis szerencsével kiegészítsék a havi jövedelmüket. A Totó szerencsére olyan játék, hogy mindkét típus számára felhasználható, céltól függetlenül mindenképpen lebilincselő élményt nyújt. Ezt bizonyára nem csak én gondolom így, hiszen egy hosszú múltra visszatekintő, nagy hagyományú, jól bejáratott dologról van szó. Reméljük hát, hogy nem fog hamarosan lemosódni a szerencsejátékok palettájáról!

FrissĂ­tve:
– Farkas Beáta
Andreea Radu

Farkas Beáta

Író – lottonyeroszamok.com

Farkas Beáta 37 éves, komoly tapasztalattal rendelkezik a szerencsejátékok terén.